Challenges

Hobbyvision heeft elke maand een challenge, wil je meedoen met de challenge kijk dan in de sidebar daar kun je hem altijd in vinden.
Whe have every month a new challenge . If you want to join us look at the sidebar there you can find it.

woensdag 9 mei 2018

Z-vorm kaart in Cadeaubox

Hallo allemaal,

Deze keer heb ik een Z-vorm kaart gemaakt met een bijpassende cadeaubox. 
De box heb ik gemaakt met de Enveloppe Punch Board (EPB). Wat een gaaf en handig apparaat is dat toch! 

We R Memory Keepers - Enveloppe Punch Board
Behalve dat je snel en makkelijk enveloppen precies op maat voor je kaart kunt maken, kun je er ook heel makkelijk bijv. dit doosje mee maken.Op internet zijn heel veel filmpjes en leuke ideeën te vinden over het EPB.
Ben je nog niet bekend met de EPB? Bekijk dan eens dit handige Nederlandse filmpje.

Op het EPB staan de maten voor standaard kaartformaten in inches, maar er zit ook een sticker bij met de maten in cm’s.
Maar omdat ik vaak een afwijkende maat maak, zocht ik naar een oplossing om dit makkelijk te berekenen. Op de website van Janas Bastelwelt vond ik een hele makkelijke Excel tabel om uit te rekenen hoe groot je enveloppe/doosje moet zijn, en hoe groot je je papier daarvoor moet snijden. Echt super makkelijk: je vult alleen maar de hoogte en de breedte van je kaart in (+ een paar mm extra om er makkelijk in en uit te kunnen) en de tabel rekent alles voor je uit!
Het was volledig in het Duits maar mijn man was zo lief om het te vertalen. Wil je deze tabel ook gebruiken, dan kun je hem in mijn DropBox vinden. Nogmaals, hij is niet van mij maar van Janas Bastelwelt.
Klik op de afbeelding om de Excel tabel te downloaden.


Klik dan Klik op het blauwe vak 'Downloaden' rechts bovenin en daarna in het vakje wat verschijnt op 'Direct downloaden'

Je ziet nu links onderin je beeldscherm het gekozen bestand staan. Klik daarna op het pijltje naast een van de bestanden en kies 'Weergeven in map'

Je komt nu in de map waar de computer ze opgeslagen heeft. Meestal is dit de 'Downloads' map. Je kunt ze nu eventueel verplaatsen naar een map naar keuze zodat je ze later makkelijker terug kunt vinden.


Voor mijn kaart heb ik een strook cardstock gesneden van 15 x 30 cm. Dit heb ik gerild op: 7,5 cm (bergvouw) en 15 cm (dalvouw).

Voor de opwerking heb ik 3 stukken designpapier gebruikt van 7,5 cm x 14,5 cm (2 maal) en 14,5 cm x 14,5 cm.


Ik wilde een bijpassende cadeaubox maken van 15,5 cm x 15,5 cm breed en 3,0 cm hoog. Als je deze getallen in de groene cellen zet zie je in de blauwe cellen de maten verschijnen die hij voor je uitgerekend heeft. In dit geval moet ik een stuk cardstock snijden van 28,2 (lengte en breedte). 
Je eerste aanlegpunt is dan 12,0 cm en je 2e aanlegpunt is 16,2 cm.


De EPB gaat qua cm’s niet verder dan 13 cm. Op internet zag ik een tip om hem te verlengen met een liniaaltje. Ik heb een liniaaltje gemaakt (in cm’s) die tot 18 cm gaat. 


Lijkt dat je handig? Je kunt hem in mijn DropBox vinden. (Klik op de afbeelding om de liniaal te downloaden). Dit gaat op dezelfde wijze als hierboven beschreven bij de omrekentabel.

Print de liniaal uit op ware grootte (dus niet door de printer de maten laten aanpassen/schalen). Leg er na het printen even een ‘echte’ liniaal langs, dan kun je checken of het inderdaad op ware grootte uitgeprint is.
Ik heb er na het uitknippen plakband overheen gedaan, zo is hij een beetje beschermd en kun je hem tijdelijk op je EPB plakken met een stukje plakband en er weer afhalen als dat nodig is.

Ik heb de doos en de kaart versierd met mijn zelf gemaakte en ontworpen bloemen van Flower Foam. Ik wilde graag een wat grotere bloem maken (snijmaat 7,5 cm doorsnee) waar ik geen mal voor had, dus heb ik hem zelf maar ontworpen! 

Mocht je er belangstelling voor hebben: ook deze vind je in mijn DropBox!(Klik op de afbeelding om de liniaal te downloaden). Dit gaat op dezelfde wijze als hierboven beschreven bij de omrekentabel.

Er zit ook een Silhouette bestand bij, zodat je de bloemen ook uit kunt snijden. Ik heb het Leane Creatief - Flower foam sheets A4 Off White gebruikt met deze instellingen op mijn Silhouette:


De instellingen hangen erg van je soort foam af en je mesje, je zult dus zelf even moeten testen wat voor jouw machine/foam het beste werkt.

Als je het lastig vind om zelf de bloemen te knippen/snijden zijn er ook erg leuke bloemenstansen van Studio Light en andere merken die je hier heel goed voor zou kunnen gebruiken, zoals deze:

Studio Light - Stansmal - 3D Flowers nr.92 Studio Light - Stansmal - 3D Flowers nr.94 Stansmal Spellbinders - Blooming Rose - S4-916 Sizzix - Bigz Die - Tattered Florals
En deze die medio mei uitkomt is ook heel gaaf. Je kunt hem alvast in pre-order bestellen:

PRE-ORDER 10 - Noor! Design - Stansmal Floral Flourishes - Rib Flowers


De bloemen worden op dezelfde manier gekleurd als in mijn vorige bericht Bloemen maken van Flower Foam alleen het vormen gaat iets anders. Ik heb de kleuren VersaMagic Pink Grapefruit Tea Leaves gebruikt.


Nadat je ze even tegen de strijkbout aangehouden hebt vouw je de blaadjes op.Daarna duw je ze iets tegen elkaar en rolt ze stevig in je handpalm. Leg ze even zo weg tot je alle bloemen op die manier ‘gekreukt’ hebt.


Vouw de bloem daarna uit en maak met je nagels voorzichtig de onderkant glad. Doe dit niet helemaal tot bovenaan want je wilt de kreukels aan de bovenkant er in houden.


Dan zien ze er ongeveer zo uit:


Lijm de bloem nu in elkaar. Zorg dat de bloemen niet precies recht boven elkaar liggen, maar laat de blaadjes verspringen.


Maak een gaatje in het midden van de bloem en doe er meeldraden of een leuke brad in. Ik heb gekozen voor meeldraden (zes per bloem) maar omdat ik niet de goede kleur had heb ik ze met nagellak oranje/rood gemaakt. Het was even een klusje, maar nu zijn ze wel de kleur die ik hebben wilde! 

Onder de bloemen op de kaart heb ik nog wat blaadjes en een lelie uit het Studio Light - Stansblok A4 - nr 63 So Spring verwerkt.


Het plaatje binnenin is een mini voorbeeld kaartje uit het stansblok. Deze heb ik deels met foamtape opgeplakt zodat ik het envelopje er tussen kon schuiven. Deze heb ik ook van een designvel uit de paperpad gemaakt. 

Alle randjes van de kaart en de box heb ik beïnkt met Distress Ink - Fired Brick.


Voor de box heen heb ik een band gemaakt en er overheen geschoven, van hetzelfde cardstock en designpapier, zodat de box dicht blijft zitten. 
Hier heb ik de Noor! Design - Blauwe mal - 6punt stencil opgeplakt met zo’n zelfde foam bloem.


De kwastjes heb ik gemaakt met de Marianne Design - Creatable - Tassel fringe (deze heeft hele leuke geschulpte franjes) van hetzelfde cardstock als de kaart en de box. Zo krijg je een mooi bij elkaar passend geheel. 


Nog een strikje eronder en de cadeauset is klaar!Bedankt weer voor het kijken!


Jolanda Meursen

Alle gebruikte materialen zijn te bestellen bij www.hobbyvision.nl. Indien je op het plaatje klikt kom je gelijk op de juiste pagina in de webwinkel:

We R Memory Keepers - Enveloppe Punch Board Studio Light - So Spring - Paperpad PPSS75 Studio Light - Stansblok A4 - nr 63 So Spring Marianne Design - Creatable - Tassel fringe Noor! Design - Blauwe mal - 6punt stencil Leane Creatief - Flower foam sheets a4 Off White (10 vel) VersaMagic -  Hint of pesto VersaMagic - Pink Grapefruit  Dutch Doobadoo - Dutch Hobby Glue Ultrafine tip - Glue applicator (2 stuks)  CraftEmotions Extra Sticky Tape 6mm

13 opmerkingen:

Angélique zei

Wat een prachtige creatie, zowel de jaart als het doosje er omheen.

Betha Horsmeier-Bouter zei

Helemaal geweldig en wat leuk dat je de bloemen zelf hebt ontworpen, soms heb je inderdaad wat grotere bloemen nodig! Super goed uitgelegd ook en dank voor het patroon. Groetjes Betha

Ellen zei

Wat is dit schitterend gemaakt...een lust voor het oog!
Gr Ellen

Angela zei

Geweldige creaties! Heel erg bedankt voor de duidelijke uitleg Jolanda!

Marianne Van lieshout zei

Erg mooi

Ik gebruik altijd www.thecraftyowl.uk. Onder het kopje tools staan de afmetingen voor enveloppen en doosjes. Ook in cm

Marianne Van lieshout zei

Sorry het miet zijn. http://www.thecraftyowl.co.uk

Elly zei

Super mooi! En bedankt voor de vele info erbij.

Dicky zei

Wat een mooie creatie Jolanda een lust voor het oog! Voor het uitrekenen van de afmetingen is er ook een handige app. Zoek op envelope punch board in de app store

Sylvia Hoekman-Broeze zei

Wauw,wat een prachtige creatie!!!. Groeten van Sylvia.

marja zei

Wat een schitterende creatie!
Bedankt voor de goede uitleg!

Rita zei

Super mooie creatie, dank je wel voor de goed uitleg!!


groetjes Rita

Trusien zei

Wat een fantastische blogpost is dit Jolanda. Duidelijk en met veel extra's en een prachtig resultaat!

Mariposa Handmade zei

Beautiful work!